Geen sloop maar groot onderhoud

In 2009 wilde Woningcorporatie ZVH nog de Kleurenflats slopen en zo plaats maken voor nieuwbouw. In plaats daarvan gaat ZVH de flats één-voor-één opknappen.
In 2014 hield ZVH met haar bewoners een rondetafelgesprek: Wat vond u de pluspunten van de flat? En wat moest er verbeteren om er fijn te blijven wonen?


Een wijk waar u graag woont...
De flats staan dicht bij de binnenstad en zijn via de Vermiljoenweg eenvoudig bereikbaar. Ze liggen aan de Gouw en in een groene omgeving. Er zijn fijne voorzieningen in de buurt, zoals het wijkcentrum Kleurrijk met daarin het Sociaal wijkteam met een vrijwilligersbibliotheek. Ten oosten van de Panneroodstraat en Bergblauwstraat bevindt zich het winkelcentrum met onder andere een Action en een AH-XL.

...maar de flats moeten verbeterd
Tijdens de rondetafelgesprekken gaf u aan waarover u minder tevreden bent: kou, vocht en tocht, verouderde badkamers en keukens en geen eigen meter voor verwarming en water. In alle flats is er sprake van geluids(over)last. Iedereen kan de flat 'zomaar' binnenlopen. Dat voelt als onveilig.
Verder gaf u aan dat u de uitstraling van de flats armoedig vond. Naast deze punten zijn verbeteringen nodig ten aanzien van (brand)veiligheid en beheer. De bergingen bijvoorbeeld, zijn bijna allemaal collectief. Er zijn per flat 2 containerruimtes waar vaak afval wordt gedumpt en de liften zijn vaak vervuild.

De aanpak van de Kleurenflats zorgt ervoor dat de flats van binnen en van buiten worden opgeknapt. Op die manier kunnen de flats zeker nog 30 jaar mee.

(Foto: J. Glas - IJspret - 1984)